Skriv ut Legg til bokmerke
Henrik Martin KRISTOFFERSEN

Henrik Martin KRISTOFFERSEN

Mann 1896 - 1954  (58 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Henrik Martin KRISTOFFERSEN 
    Fødsel 24 Apr 1896 
    Kjønn Mann 
    ID Gravsted Tysnes, Tysnes, Hordaland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    _UID 55E17081EB8648658976A98CB91287784323 
    Død 25 Des 1954 
    Begravelse 2 Jan 1955  Tysnes, Tysnes, Hordaland Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I7021  Monsenslekta_Base
    Sist endret 5 Aug 2012 

    Far Kristoffer ANDERSSON,   f. 17 Apr 1858, Teigland Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Jan 1941 (Alder 82 år) 
    Mor Anna Margrethe HENRIKSDTR.,   f. 2 Aug 1860   d. 16 Jul 1932 (Alder 71 år) 
    Ekteskap 17 Nov 1885 
    • De bodde færst noen år på Vernøy, hvor hans søsken Mads og Marta bodde, og der ble deres første barn født. Mads og hans kone Kristi bodde på Kolgershaugen. Han var sjømann, og de var barnløse. marta og Ola på bruk 1 hadde 4 barn. Det er uklart om Anna og Kristoffer bodde hos dem eller hos Mads og Kristi. Vi kan gjette på det siste. Omkring 1890 flyttet de så til Kjerafjorden. De fikk tak i et hus fra begynnelsen av 1800- tallet, som de satte opp ute på Straumsneset, nord for Kjerafjorden. Dette var på bruk 2, som Annas bror Lars Andreas hadde fått skjøte på alt i 1886. Lars var lenge borte i utenriksfart, så huset kom opp uten at han var spurt! Etter en tid begynte Kristoffer også å anlegge potetåker på begge brukene i Kjerafafjorden. Alt dette var vel i full forståelse med Annas foreldre, som i tillegg til bruk 1, også drev bruk 2 mens Lars var på sjøen. De regnet kanskje på det tidspunktet med at han ikke ville overta bruket? Lars var lite glad for det som skjedde. Uvennskap i familien ble resultatet.

      3. januar 1900 kom saken opp for Forlikskommisjonen. Lars var utenriks, og lensmann Tvedt møtte men fullmakt fra ham. Lensmannen ttilbød som forlik at huset ble flyttet og tomten ryddet, og Kristoffer skulle bare betale saksomkostninger, ikke erstatning eller avgift. Kristoffer ville heller betale kr. 4,- i årlig avgift fra 1. januar 1900, mot at huset ble stående, og at han fikk beholde til bruk av jorden han hadde ryddet. De ble ikke enige, og lensmannen forlangte saken henvist til retten. Noen rettsak ble det ikke. Da Lars kom hjem året etter, kom de til enighet. 11. juli 1901 ble det holdt skjønnsforretning, hvor vilkårene for plasset "Strømsneset" ble fastsatt. Det opplyses i protokollen at noen av potetåkrene var avslåtått til Lars. De betalte kr. 25,- i innfesting, og skulle svare kr. 3,- i årlig avgift, og "2 - to - dagsarbeide paa husbondens kost og efter speciel 1 dag forudgaaet tilsigelse". Henrik skulle få halvdelen av avgiften og dagsverkene så lenge han brukte b.nr. 1 i gården. Der står også i protokollen at husmannen ikke hadde rett til å holde sauer eller annet levende. Likevel hadde visst Anna og Kristoffer sauer en tid.

      Etter skjønnsforretningen skulle man tro at problemene var over. Det var de ikke. Det viste seg at Kristoffer av en eller annen grunn ikke betalte årlig avgift, og i tillegg hadde problemer med å utføre "dagarbeidet". Det siste kan vi forstå, haan var jo helst på sjøen. 2010.1904 kom saken opp for Forlikskommisjonen. Kristoffer var på sjøen, og Anna møtte, uten fullmakt fra ham. Dermed ble det ingen forliksmegling. Lars forlangte saken henvist til retten. Etter at den hadde vært oppe p på diverse vår- og høstting, ble den til slutt i 1908 avist av formelle grunner. Retten fant nemlig ut at den opprinnelige innkallesen til Forlikskommisjonen ikke var påført noen "bevitnelse" om for hvem innkallelsen gjaldt. Anna altså i god tro da hun møtte opp uten fullmakt fra Kristoffer. Vi finner ikke mer om saken senere. Om Lars til slutt fikk noe fra Kristoffer, er ukjent.

      Fra april 1900 til 1913 reiste Kristoffer til England, Danmark og Sverige med forskjellige skip, og i 1916 til slutt en tur til Finnmark. I Tysnes Gard- og Øttesoge fortelles det at både Kristoffer og Anna omkring 1900 var dagarbeidere hos Musgrove på Solstråleøya. De drev med tilfeldig gårdsarbeid, og Kristoffer var der lengst, forteller barnebarnet Asbjørn Jensen. Vi kan også lese at Kristoffer var tilsynsmann på eiendommen til Gjertsen i Gøyo. Det lokale navnet "Gøyo" er det samme som Godøy, hvor skipshandler Wilhelm Gjertsen i Bergen var en av dem som hadde eiendom. På "Solstråleøerne" egentlig Erleholmen og Olderholmen mellom Store og Lille Godøy, bodde John Musgrove fra England fra omkring 1889. Da han reiste tilbake til England i 1905, ga han Olderholmen, den som kalles Solstråleøya til kronprins Olav.
      Det er en annen historie - - - -.
    Famile ID F2482  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Anna SJURSDTR.,   f. 4 Mai 1897, Skippervik Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 3 Aug 1982 (Alder 85 år) 
    Ekteskap 1938  Stord Kirke Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Bosted Våge i Hardanger og Tysnes i Hardanger 
    Famile ID F2485  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 5 Jun 2022 

  • Notater 
    • Han var Sjømann. I mars 1915 reiste han til New York, for å søke hyre tilsjøs. Han var "amerikapendler", som broren Karl, og som før nevnt var også han på "jåttane". I 1922 var han hjemme på besøk. Henrik fikk 25. april 1932 skjøte på Vågsneset på Våge (G.nr. 94, b.nr. 2).

      Han kom hjem etter krigen, og drev litt fiske.
      _PRIVATE Y